About

Tom Oosthout, reeds 25 jaar fotograaf van diverse kranten in de regio Boxmeer, Cuijk en Gennep.
Tevens maker van Wet Plate Collodion foto’s en het geven van workshops in deze techniek.

Tom Oosthout is vanaf 1982 werkzaam als professioneel fotograaf, nadat hij de kunstacademie en fotovakschool had doorlopen. Hij heeft een brede ervaring met zowel analoge als digitale foto technieken.

De laatste jaren heeft hij zich vooral toegelegd op “wet plate collodion” fotografie. Hierbij is elke foto uniek, vervaardigd met een ambachtelijk rond 1850 uitgevonden fotografisch procedé. Hierbij wordt een glasplaat, na gedompeld te zijn in een zilvernitraat oplossing, nat belicht en daarna meteen ontwikkeld.

Door de lage gevoeligheid van het materiaal ontstaan lange belichtingstijden van omstreeks 9 seconden, gedurende welke tijd het model dus onbeweeglijk moet blijven zitten. Als het model maar even beweegt, is de foto onscherp.

Oosthout blinkt uit in het maken van indringende portretten en raadselachtige combinaties van mensen en hun omgeving. De korreligheid van de zwart-wit beelden schept een bijzondere sfeer.

De foto’s worden gemaakt met houten camera’s die hier ook te zien zullen zijn. Het is een tijdrovend proces maar deze glasplaten hebben dan ook een onbeperkte houdbaarheid en verkleuren niet in de loop der tijd. Hierdoor ontstaan bijzondere zwart wit opnames die niet reproduceerbaar zijn, met een prachtige toonweergave en een aparte sfeer. In samenwerking met geportretteerden uit binnen en buitenland worden zowel in zijn studio als ook op locatie bijzondere opnames gemaakt. Enkele van zijn foto’s zijn o.a. geëxposeerd op fotofestivals in Spanje, Roemenië en op diverse locaties in Nederland en Duitsland. Ook zal er tijdens de expositie een korte film over het maken van deze oude techniek getoond worden.

Daarnaast actief op het gebied van Film, kunst en verkoop van Professionele Super 8mm Film apparatuur en online verkoop van o.a. Coolermaster PC behuizingen, Gardena en film camera’s

In onze online shop hebben wij momenteel diverse aanbiedingen

Tom Oosthout, uber 25 Jahre Fotograf in die Niederlande. Und auch mit Film ,Kunst und die verkauf von Proffesionelle Super 8mm Film Kameras bekannt. Coolermaste PC Gehause, Gardena Garten Schlauche und Film Kamreras im Online shop erhaltlich.

Tom Oosthout, over 25 years of experience in Photography for local newspapers in the Netherlands. Also active in the field of Moviemaking, Art and selling Proffesional Super 8mm Film cameras. Coolermaster PC cases, Film cameras are for sale in our online shop.

5 gedachten over “About

 1. Hallo Tom,

  Ik zou graag wat informatie willen over een wet plate portret.
  Is dat mogelijk om bij jou te laten maken en wat zijn de kosten hiervan?

  Alvast bedankt voor je reactie,

  Vriendelijke groet,
  Mianne

  • Hallo, ik kan je een demonstratie collodion fotografie geven. Eerst maak ik een foto en laat je het procedé zien , daarna maak je zelf een foto onder mijn begeleiding.
   Dat vind plaats in mijn (kleine) studio in Kessel Duitsland (bij Goch 47574). Voor meer info kun je me ook mailen tom@exnl.de
   mvg
   Tom

 2. I enjoyed your blog – great stuff, and great plates! You might be interested in this documentary I just shot about wet plate artist Francesco Mastalia –

  All best,
  Zack Ford

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *